Stjärnasläkten från Kopparberget och Forsgren från Älvkarleby?

Publicerat den
Stjärnasläkten, DNA-översikt med Forsgren. ©Norstedt 2018

Det har dykt upp en hittills okänd agnatisk linje från Olof Nilsson, anfader till Stjärnasläkten vid Kopparberget[1]. Det är Björn Forsgren i Mölle med anor från Älvkarleby i norra Uppsala län som visat sig ha Storbogrenens första SNP (JN82+).  Detta betyder att han är ättling till Markvard Olsson från Storgården som levde i slutet av 1400-talet.

Att Björn Forsgren är JN82+ (se ovanstående översikt) men negativ för så mycket som fem SNPer på Storbogrenen tyder på att det är en tidig förgrening bara få generationer efter Markvard Olsson. Den borde ligga före Karl Hansson, f. 1615 på Storbo.

Björn Forsgrens äldsta tydligt identifierade ana är Jan Olofsson[2], född i Älvkarleby 1715. Det var Jans son Olof född 1740 på Öns bruk som tog sig namnet Forsgren.

Eftersom det bara finns en enda DNA-testad linje från Jan Olofsson till nutid kan brott i kedjan inte uteslutas men om vi förutsätter att det stämmer så skall det alltså finnas en hittills okänd länk efter Markvard Olsson i slutet av 1400-talets Vika (W) till Jan Olofsson i Älvkarleby (C).

Skiss över agnatiska linjer från Markvard Olsson, son till Stjärnasläktens vid Kopparberget anfader Olof Nilsson

Rättning önskas!
Ovanstående skiss visar de agnatiska linjer (enbart söner) från Markvard Olsson som jag tycker mig kunna identifiera. Vissa kan vara felaktiga och andra kan saknas. Det är linjen från Karl Hansson näst längst till höger som är testad till nutid. Skissen skulle behöva kompletteras och vid behov rättas för att det ska gå att fundera på var Forsgrenlinjen ansluter. Uppdateringar mottages tacksamt.

Jakob Norstedt
E-post: jakob@hoijen.se

Källor:
[1] Jakob Norstedt- ”Stjärnasläkten vid Kopparberget” Släkt och Hävd Nr 3 2017
[2] Anbytarforum, Ämne Älvkarleby

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sv_SESvenska