Lägesrapport – DNA för Stjärnasläkten vid Stora Kopparberget

Publicerat den

(2018-05-10)

Sammanfattning

Glasfönster, Vika kyrka

Tre bröder nämns i handlingarna från tinget vid Stora Kopparberget 1473, Olof, Markvard, och Hans. De var söner till Olof Nilsson, den tidigaste kända anan till det som kallas Stjärna Kopparbergssläkten [1].

En agnatisk linje till nutid från sonen Olof och en från sonen Markvard har testats med FTDNAs BigY-test och analyserats hos Yfull.com. De matchar varandra som väntat. Från Olof Olsson finns det två matchande resultat i släkten Lind med dokumenterad gemensam ana på 1700-talet. Från Markvard finns en dokumenterad linje samt släkten Forsgren från Älvkarleby vars koppling till Stjärnasläkten är okänd.

Stjärnasläkten har fått beteckningen R-JN78 hos Yfull.  Linjen från Markvard Olsson betecknas R-JN82 och linjen från Olof Olsson R-JN89

Testning hos Yseq.net av en avlägsen tyskättad Stjärnamatch har givit ledtrådar till släktens förhistoriska ursprung.

Bakgrund

Kniva, Vika församling

Olof Nilsson levde på 1400-talet i Kniva öster om Falun. En glasmålning med en sexuddig stjärna över koret i Vika kyrka kopplas till Olof varför han har trotts tillhöra den uradliga Stjärnaätten som traditionellt har sagts haft danskt ursprung [1].

Hans söner Olof, Markvard och Hans nämns i tingshandlingar från Kopparberget 1473. Av detta kan man sluta sig till att Olof bör vara född senast runt 1420.

Stiernhielmsstenen i Kniva, Vika

Alla tre sönerna har kända ättlingar över många generationer [2]. Sonen Hans har sagts vara anfader till adliga ätterna Swedenborg och Schönström men det har nyligen avfärdats. [5].

Sonen Olof hade många ättlingar, t.ex. Hans som blev anfader till Rottnebylinjen.

Sonen Markvard var anfader till Georg Stiernhielm som adlades 1631 och tilldelades godset Wassula norr om Tartu i nuvarande Estland. Ätten Stiernhielm levde därefter på Wassula och den siste agnatiske ättlingen Nils von Stiernhielm som avled 2003 var född på godset.

DNA-resultat

Dessa är de senaste resultaten:

Stjärnasläkten vid Kopparberget – Översikt

R-YP6376 på Yfull

R1a-YP6376 på Yfull v 6.02 2018-05-10

Släktlinje D (Forsgren) matchar linje B från Markvard Olsson men kopplingen är hittills okänd. B och D delar endast en SNP men har vardera många privata SNPer varför förgreningen bör ligga inom ett par hundra år efter Markvard Olsson, dvs senast på 1600-talet.

Yseq.net-testning [9] av en man med tyskt ursprung (FTDNA # 417445) som är avlägsen match till Stjärnasläkten visade att tre av sex testade SNPer mellan förgrening Y och Olof var positiva. Eftersom förgrening Y beräknas ha inträffat c:a år 200 och Olof föddes i början av 1400-talet kan tiden för förgrening Z uppskattas till c:a år 600 – 1000 (halvvägs mellan år 200 och år 1400).  Slutsatsen blir att en avlägsen anfader till Olof kom norrut från Centraleuropa några hundra år före Olof och att det kan finnas viss grund för myten att Olofs anfäder var danska.

En artikel om DNA-resultaten publicerades i augusti 2017 i  Släkt & Hävd. Den kan laddas ner här [7] .

En artikel publicerades också i Släkthistoria 2018:2. Den handlar förutom om DNA-resultaten även om släkten Stiernhielm. Den kan laddas ner här [8].

Grundresultaten finns i FTDNA-projektet Kopparberget [4] .

Fullständiga släktlinjer kan laddas ner här [6].

Jakob Norstedt
Medlem i SSGG – Svenska Sällskapet för Genetisk Genealogi

E-post: jakob@hoijen.se


Referenser

  1. Elisabet Hemström – “Stjärna-ättens stamfar – ett danskt riksråd?” Fahlu Släktforskarblad nr 14 / 2004:4
  2. Bertil Boëthius – “Kopparbergslagen fram till 1570-talets genombrott” p 578-580
  3. Helmer Lagergren – Stjärnalinje till släkten Lind, anteckningar 1936-04-18
  4. FTDNA Projekt Kopparberget https://www.familytreedna.com/groups/kopparberget
  5. Adelskalendern 2016
  6. Fullständiga släktlinjer
  7. Jakob Norstedt – “Stjärnasläkten vid Kopparberget” Släkt och Hävd Nr 3 2017
  8. Jakob Norstedt – “Dimmorna kring Stjärnasläkten skingras med DNA” Släkthistoria Nr 2 2018
  9. Kopparberget project at Yseq with results for sample ID 5029

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sv_SESvenska